Coșul tău este gol.
Vezi Coș Plasează Comandă
Coș Subtotal: 0.00lei

DESPRE DIAMANTE – IMPORTANTA „CELOR 4C”

Fiecare diamant este unic. Pentru a calcula valoarea sa, expertii se refera la ceea ce ei numesc “Cei 4 C” – culoare, claritate, taiere si carate. Toti acesti factori vor influenta valoarea diamantului.

Culoarea

Culorile folosite de Royal Bijuterii

Un diamant poate imparti lumina intr-un spectru de culori (ca o prisma). Culoarea intr-un diamant actioneaza ca un filtru si diminueaza spectrul de culori emise. Mai putina culoare in diamant inseamna o gradare mai buna.

Grila de clasificare variaza de la D, care este complet incolor, la Z, care este o culoare galben pal sau maro. Diamantele care sunt „incolore” (graduate D, E sau F) sunt foarte rare si au preturi premium. Doar un expert poate face distinctia intre clasificarile D, E sau F.

G, H, I si J sunt „aproape incolore” si reprezinta o investitie buna. G si H sunt uneori numite „albul rar” si sunt cele mai cautate dupa grupul „aproape incolor”.

Majoritatea diamantelor pe care le folosim sunt de culoare G sau mai bune. Dupa cum puteti vedea, culoare G este culoarea cea mai buna si este in topul grupului „aproape incolor „. Acest grad reprezinta o investitie buna, deoarece pietrele incolore pot fi foarte scumpe (mai putin de 2% din diamante sunt clasificate de culoarea D).

Claritatea

Acest lucru ne spune daca un diamant este ireprosabil, adica fara imperfectiuni sau daca exista ceea ce expertii numesc incluziuni, mici imperfectiuni care de multe ori sunt invizibile cu ochiul liber. De fapt claritatea este o masura de puritate a diamantului. Majoritatea diamantelor pe care le folosim sunt claritatea „SI1” sau mai bune, ceea ce inseamna ca aceste imperfectiuni naturale sunt complet invizibile cu ochiul liber. Nu veti vedea nici un semn in diamantul dumneavoastra.

Gradul IF catre VS poate fi descrisa ca un grad de lux. Incluziunile sunt dificile de observat utilizand o marire de 10x, in lumina buna, si nu sunt vizibile cu ochiul liber. Toate diamantele clasificate intre IF si VS ar trebui sa fie sclipitoare si stralucitoare, si sa nu  sufere nicio pierdere vizibila din stralucire prin claritatea redusa.

Clasificaril SI1 si SI2 reprezinta o investitie buna. Incluziunile mici sunt vizibile  prin marirea de 10x, si pot exista unele lipsuri de stralucire abia vizibile. Cu toate acestea, nu puteti vedea aceste mici incluziuni cu ochiul liber. Orice diamant in aceste clase vor fi, de asemenea, stralucitoare si sclipitoare. Necunoscatorii nu vor vedea diferenta dintre un diamant clasificat VS si un diamant clasificat SI, fie in termeni de incluziuni sau stralucire, fara a utiliza marirea.

Diamantele care se incadreaza in consola Piqué (P1), prin definitie, au incluziuni care pot fi vizibile cu ochiul liber. Cu toate acestea, in pietrele P1 incluziunile ar trebui sa fie greu de vazut sau foarte minore, iar Royal Bijuterii utilizaza numai pietre P1 cu incluziuni, care sunt abia vizibile. Selectam cele mai bune diamante P1, astfel ca, desi acestea se incadreaza in suportul pentru Piqué, veti vedea mai putin probabil orice semn in diamant  cu ochiul liber. Orice semn care este vizibil va fi foarte mica si greu de detectat.

GIA UK Descriere Claritate
IF Loupe Clean Fara defecte Fara defecte
VVS1 VVS1 Incluziuni foarte foarte mici Fara incluziuni vizibile
VVS2 VVS2 Incluziuni foarte foarte mici Fara incluziuni vizibile
VS1 VS1 Incluziuni foarte mici Fara incluziuni vizibile
VS2 VS2 Incluziuni foarte mici Fara incluziuni vizibile
SI1 SI1 Incluziuni mici Fara incluziuni vizibile
SI2 SI2 Incluziuni mici Fara incluziuni vizibile
I1 I1 – Piqué1 Piqué 1 Incluziuni abia vizibile
I2 I2 – Piqué2 Piqué 2 Incluziuni vizibile cu usurinta
I3 I3 – Piqué3 Piqué 3 Incluziuni foarte vizibile
Patat Multe incluziuni
Patat grav Foarte multe incluziuni
Respins „Near Gem”

 

Taietura

Cand diamante sunt extrase din pamant, nu arata nicidecum ca niste pietre pretioase taiate si slefuite in bijuteriile fine. Transformarea acestor diamante brute in niste lucrari perfecte necesita multa munca. Taierea si forma sunt deseori confundate – Forma se refera la aspectul exterior al diamantului (cum ar fi rotunde, smarald, printesa etc.) Taierea se refera la calitatile reflexive ale diamantului.

Atunci cand un diamant este bine taiat, lumina intra prin tabelul de diamante, se deplaseaza in pavilion si reflecta aceasta lumina dintr-o parte in alta inainte de a o reflecta inapoi prin tabelul diamantului. Aceasta lumina creeaza un efect de blit pe care o cunoastem ca stralucire / sclipire.

Taierea este descrisa prin urmatoarele grade: Ideal, Excelent, Foarte bine, Bine, Rezonabil, si Sarac/Neacceptabil

Unele certificate nu specifica gradul de taiere al diamantului. Deoarece folosim o varietate de certificate independente (AnchorCert, GIA, IGI, IGS si HRD), nu putem garanta ca gradul de taiere va aparea in certificatul dumneavoastra. Daca gradul de taiere nu este mentionat pe certificat, acesta nu poate reflecta calitatea pietrei achizitionate de catre dvs. Este nevoie de un ochi format pentru a judeca calitatea unui diamant taiat, noi facand clasificarile cu ajutorul unor  profesionisti cu o inalta calificare, care aleg doar diamante pe care le claseaza ca „Foarte bine” sau “Excelent”. Diamantul dvs. va fi bine taiat, luminos si stralucitor, va garantam!

 Forma

Caratul

Caratul este o masura de greutate, nu dimensiune. Diamantele sunt de fapt evaluate in functie de greutatea lor, nu in functie de marimea lor. Dimensiunea reala a unui diamant poate fi descrisa in milimetri, va rugam sa consultati aceasta diagrama pentru conversia intre greutatea in carate si milimetri.
Nota – a nu se confunda „greutatea carate” cu „carate / karate”, care este metoda de a  determina puritatea aurului (de exemplu, 18 carate aur alb, 18 carate aur galben).

Un carate este impartit in 100 de puncte – un diamant care este de ½ de carate este de 50 de puncte. Greutatea in carate afecteaza pretul unui diamant mai mult decat orice alt “4 C”. Un diamant de doua ori mai mare, poate fi mai scump de patru ori. Diamantele mai mari sunt descoperite mai rar decat diamantele mici, ceea ce inseamna ca au o valoare mai mare. Din acest motiv, pretul unui diamant se ridica exponential cu dimensiunea acesteia.

Atunci cand cumparati un diamant si trebuie sa decideti marimea acestuia, exista cateva lucruri pe care sa le luati in considerare:

  • Bugetul dvs. – unii sugereaza salariul pe 1 – 2 luni, sau orice altceva va puteti permite. Nu exista reguli stricte, si totul tine de ceea ce va puteti permite.
  • Dimensiune vs Calitate – in cazul in care partenerul dvs. prefera o bijuterie mai mare in dimensiuni, iar dvs aveti un buget pe masura, puteti achizitiona un diamant mare care in termeni de claritate si culoare se claseaza la un nivel mai scazut. De exemplu, un diamant de 0.50 carate D VVS1 (de lux) va fi mai scump decat un diamant de 0.70 carate G SI1 (excelent), chiar daca acesta este mai mic in dimensiune. Optati pentru un diamant de 0.70 carate daca credeti ca partenerul dvs. ar prefera marimea in comparatie cu termeni precum culoare si claritate.
  • Dimensiunea degetului – degetele subtiri fac diamantele  mici sa para mai mari. Un diamant de 1 carate va parea proportional mai mare daca este purtat de o persoana cu degetul subtire

DESPRE METALELE PRETIOASE

PLATINA

Platina este cel mai valoros metal pretios. In general, se gaseste in natura ca parte a unui grup de metale (paladiu, rodium, ruthenium, iridium si osmium). Platina si paladium sunt cele mai importante metale din acest grup. Platina era confundata cu argintul datorita culorii de alb-argintiu. Ea este folosita in fabricarea bijuteriilor si este recomandata pentru montarea diamantelor datorita rezistentei la coroziune.

A fost descoperita inca de pe vremea faraonilor egipteni.

Platina este rara, dura si costisitoare si are anumite proprietati care o fac unica. Aceste proprietati, chimice si fizice, o fac esentiala pentru foarte multe aplicatii (electricitate, electronica, bijuterii, etc.). De fapt, aproximativ 20% din bunurile confectionate in lume, contin platina sau sunt realizate folosind acest metal. Platina este unul din cele mai dense si grele metale. Ea este foarte maleabila si ductila.

Platina are punctul de topire de 1773,5 grade Celsius si de aceea este nevoie de o tehnologie diferita in fabricarea bijuteriilor. Platina este extrem de rezistenta la oxidare si coroziune la temperaturi inalte.

Ea este un foarte bun conducator de electricitate si un puternic catalizator. Platina este solubila numai in "apa regala". Producerea platinei cere un procedeu foarte complex care nu a putut fi folosit pana la sfarsitul sec.19. Mai mult, inaltul punct de topire al platinei a facut foarte dificil  lucrul cu acest metal. Numai dezvoltarea unui nou procedeu de rafinare a platinei a facut posibila prelucrarea ei. Platina este foarte apreciata pentru frumusete si durabilitate.

Una din marile piedici in folosirea la scara larga a platinei este raritatea acesteia. In prezent depozite de platina sunt concentrate in cateva zone din lume. Cele mai importante sunt Africa de Sud si Federatia Rusa.

AURUL

Aurul este cunoscut ca metal pretios din mileniul IVi.Hr. A fost pretuit inca din antichitate si folosit ca obiect de cult, iar mai tarziu ca moneda. El a fost declarat ca cel mai frumos metal din tabloul elementelor chimice. Frumusetea sa l-a facut dorit in fabricarea bijuteriilor, monedelor si a artei in general cu mii de ani in urma. Aurul este unul din metalele care pot afecta politici si economii mondiale. Au izbucnit razboaie pentru cai de acces spre exploatari aurifere. Orase s-au dezvoltat si au murit odata cu exploatarea si epuizarea campurilor aurifere. Multe natiuni se bazeaza inca pe numarul rezervelor aurifere din minele de pe teritoriul lor.

Aurul se exploateaza din intreaga lume. Depozite importante se afla in Japonia (langa Oguchi si Kagoshima), Filipine(Luzon), Noua Guinee(fluviul Bulolo), Fiji si Noua Zeelanda. Importante mine au existat in Egipt. Mine de exploatare al aurului se afla si in Romania, in &quot;poligonul aurifer&quot; dintre Brad, Baia de Aries, Sacaramb si Rosia Montana.<br />

Foarte rar aurul este folosit in stare pura pentru ca este foarte moale. In schimb este folosit in combinatie cu alte metale, combinatie denumita aliaj.

Culoarea aurului este influentata de felul si cantitatea aliajelor. El are nu numai culoarea galbena ci si alb, roz, rosu, albastru daca este aliat cu alte metale.

Finetea si puritatea aurului este exprimata in Karate (Kt.). A nu se confunda cu carat(ct), unitatea de masura a greutatii pentru pietrele pretioase.

In afara de confectionarea bijuteriilor aurul mai este folosit in monetarii, ca etalon international de valoare, la plombe dentare, in medicina, electronica, etc.

Dea lungul timpului aurul si-a pastrat intacta valoarea indiferent de mersul economiei, de fluctuatiile altor piete sau pe timp de razboi. El este recunoscut ca cel mai sigur mod de conservare al bogatiei.

In natura aurul se gaseste in forma sa nativa (necombinat cu nici un alt element) sau combinat cu telurium. (AuTe2).

La bijuterii finetea aurului utilizat este de 750/1000 (18kt ) 585/1000 (14kt) 375/1000 (8kt). Aurul pur este 999,99(24kt). Punctul de topire este la 1064 grade Celsius si are o duritate de 2.5-3.

ARGINTUL

Argintul este unul din cele mai folosite metale pretioase inca din antichitate, el fiind utilizat in electronica, la fabricarea bijuteriilor, in medicina, la realizarea fotografiilor precum si in realizarea de obiecte decorative.

Cel mai des argintul se gaseste, in natura, necombinat cu nici un alt element.

Se poate extrage destul de usor si din alte minereuri in care exista.

Au fost descoperite numeroase depozite de argint in SUA, Canada si Australia. Deasemenea Mexicul este un important producator. In Europa, depozite de argint sunt in Germania, Cehia, Polonia, Norvegia si Franta.

Argintul este moale, alb si stralucitor. Este cel mai maleabil si ductil metal pretios. Argintul mai are alte doua proprietati unice: are cea mai mare conductibilitate in ceea ce priveste caldura si electricitatea. Deasemenea reflecta lumina foarte bine. Argintul este folosit ca material de baza in aliajele pentru aur. Prin alierea cu argint aurul devine mult mai dur.

Are o duritate de 2.4-3 si prin aliere isi schimba proprietatile. Punctul de topire este la 960.5 grade Celsius.

GHID PENTRU DETERMINAREA MARIMII INELULUI

Pentru ajutor in alegerea marimii inelului dumneavoastra ne puteti contacta la 07300330929 sau serviciul.clienti@gemstones.ro